Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, February 23, 2009

dua ceritera..

Ok.. for this entry aku nak share satu cerita kelako (chapter 1) and satu cerita menyayat hati (chapter 2)..

AMARAN: CHAPTER 1 AGAK MENG GELI GELEMAN KAN SEDIKIT...

: : CHAPTER 1 - REVENGE : :

This happened few days ago when Hubby and I decided untuk beriadah dgn bermain bowling @ sunway pyramid. Around 7.30pm we open our front door and a very stink aroma runs into our nose. I was like
“huh! Busuk nyer… kuang ajo punyer kucing dia berak kt depan umah kita lg ke?”

sambil looking around and check at the cat’s favorite spot to do their shitting (note: in front of my house, before we moved in used to be the cat’s jamban and skrg pon kadang2 dierang berak jgk kt situ. Ciss!!)
“Hwm.. xde pon??”

nothing’s there… pelik tapi bau dia kuat betol.. my Hubby pon sibuk looking looking around mencari dari mana datangnya bau tuh…


“may be dia berak outside the gate kot…”

aku membuat andaian. Hubby asked me to check under the car as he reversed it and I found nothing. Malas dah nak layan bau tu kami pon ignore aje… and heading straight (of course not that straight la.. ada byk selekoh and belok2.. hehe ) to sunway pyramid. Bila dah sampai and park the car cantik cantik, we get out from the car and surprisingly the smell still there!!
"Huhh?? Macam mana plak bau ni bleh ikut?? Where in the hell is the cat shit??"

Guess where is it?? Weeekkkk!! It is on my car man!!! at the space between wiper and front boot. Cantikk jer dia park kt situ…


SITU... NAMPAK TAK? MMG XDE.. DH BERSIH DA.. TP KT SITU LA...

dah ler masa on da way td ujan renyai2… korang imagine la camne rupenyerr eeiii.. (imagine sendiri, xde gambo benda tu, busuk blog aku nnt) Betol kuang ajo punya kucing!! (aku mmg suke kucing tapi bila sampai kat bab najis dia tu lemah arrr..) Memula aku sgt bengang, hubby lagi la.. dah ler dia anti-kucing tapi pastu kami bantai gelak bila teringat yang ada satu pagi tu aku halau kucing yang tengah baru strat nak press press doing her business. Baru sempat kuar sikit aku sergah dia! lari lintang pukang dgn ekor tegak and telinga dia kebelakang. Panic la tu.. hahahah!! Aku rasa kucing tu balas dendam la…
“owhh hari tu ko sergah aku sampai terbantut business aku, skrg rasakan ko! Aku berak atas kereta ko! Padan muka!!”

mungkin itulah kata2 dlm hati kucing tu masa berak atas bumblebee merah aku. (bumblebee merah/ red bumblebee is my car la..). uhuk2!! Hubby nak amik paper nak buang benda tu tapi aku tak kasik sbb nnt hubby pulak yg busyuk.. so biar la benda tu kt situ dulu… dari rumah ke sunway pyramid, dari sunway pyramid ke hartamas and dari hartamas balik ke rumah….(jauh perjalanan dia) Pastu baru buang. Kecian red bumble bee aku!!! Dah la dia baru recover dari injury… itu crita next chapter..

Ok, next chapter please!



: : CHAPTER 2 - kecik ajer : :

That day (lama jugak dah) bumblebee mengalami kecederaan parah! Stereng bunyik2 bila digerakkan. Kesian dgn keadaan dia aku and Hubby pon bwk la dia jumpe doctor (mechanic ler tu…) cek punya cek rupenyer stereng oil dah kering da…. And again check punya check rupenyer “stering oil preasure switch” (ape benda ntah mcm komponen elektronik) dia leaking… that's y la stereng oil tu bleh abis… keciannn bumblebee merah ku… the doctor advise us to change the switch la… my Hubby ask for another alternative or solution (as temporary treatment la) doctor tu kate
"if tak tukar aarr mau top up itu stereng oil tu selalu la..."

Aparaa… itu tak yah Tanya pon dah tau.. what Hubby meant was kot2 boleh tape dulu tmpat yg bocor tu ke… upenyer tak boleh… so we make decision untuk replace the bumble bee’s organ with new one. Guess how much it cost?? Guess la… guess la… benda tu kecikkkkkk jerrr… kecikkkkkkkk sgt…

KECIK JERR BENDA NI...
and it costs RM750! adussssssss…. Mahal btol… tapi for the sake of my bumblebee and to prevent further injury with massive problem and bigger amount of repairing terpaksa jugak lah merelakan RM750 tu untuk terbang…(seb baek Hubby willing nak 50-50) hhehe.. ishhkkk… punah harapan nak beli selipar OAKLEY..(Hubby baru plan nak belanja selipar Oakley yg sgt cantek tu…)

MUKA MENGENANG RM750 BAKAL TERBANG & TAK DPT SELIPAR OAKLEY
Hwm.. xpe la… bumblebee pon tak penah buat hal before… tak macam kreta2 savvy lain. Aku dgr kreta savvy org lain sgt byk problem. My bumble bee ok jerr… baru ni la.. uhhh melayang RM750….

BUKTI PEMBAYARAN.. uwaaa...NAMPAK KE?

: : THE END : :
sesiapa yang ingin menderma sila salurkan kepada saya dengan tanpa segan silu ek.. hehe..

Sunday, February 22, 2009

Tag tag...

boring sungguh hari ni.. Hubby kerja 3-11pm. Rite after Hubby pegi kerja aku telah menjadi isteri mithali dengan mengemas rumah dari bawah ke atas.. pastu cuci baju, iron baju plak.. pastu tepon Hubby merengek2 sbb kaki lenguh! ahaha.. (entah hape2 jerr aku ni..)

Then bila dah siap sumer kerja aku pon bukak facebook. aku baru perasan mainan 'tag' 'tag' nih.. hahah aku pon join arr.. best jugak! hahaha.. inilah hasilnya...
______________________________________________________________

first: Tagged by Aira

Let's see how well I know my Hubby - Faizal Adli Zainudin.

1. He's sitting in front of the TV, what is on the screen?
anything on astro channel 812 or 813 (sports channel la nieh..)

2. You're out to eat; what kind of dressing does he get on his salad?
dunno la dis one, tak penah pon nengok dia mkn salad... coleslow KFC ade la..

3. What's one food he doesn't like?
kerang

4. You go out to eat and have a drink. What does he order?
Ice lemon tea, sprite, coke

5. Where did he go to high school?
La Salle Klang

6. What size shoe does he wear?
8-9 big foot nih! ehehe..

7. If he was to collect anything, what would it be?
his letters from his parent's house

8. What is his favorite type of sandwich?
quarter pounder McD and his own made beef ramly burger!

9. What would this person eat every day if he could?
Gardenia bread and Home made meal...

10. What is his favorite cereal?
Koko Krunch, Honey Stars

11. What would he never wear?
Brand less wear.. he always go for branded and high quality item.. (simple example me- high quality one!) haha...

12. What is his favorite sports team?
Man. Utd. - die hard fan ni....

13. Who did he vote for?
vote is confidential... ehehe..

14. Who is his best friend?
the fantastic four guys- Shez, Hafiz, Zool

15. What is something you do that he wishes you wouldn't do?
Erm.. disturbing him while he's watching sports news kot.. hehe..
___________________________________________________________
second: Tagged by Aina - long time ago..

All About

1. WERE YOU NAMED AFTER ANYONE
yes.. ... masa tu my parents tak sangka dpt baby girl, they name me after my late father's firend's daughter who was a police inspector at that time and hoping that i could be a government officer too.. and their wish come true!

2. WHEN WAS THE LAST TIME YOU CRIED?
erm.. last few weeks kot... tensen pasal kerja.. haha! silly me..

3. DO YOU LIKE YOUR HANDWRITING?
not at all.. buruk giler tulisan aku! hahaa..

4. WHAT IS YOUR FAVORITE LUNCH MEET?
Nothing specific

5. DO YOU HAVE KIDS?
Not yet… will have by the end of 2010 InsyaAllah…

6. IF YOU WERE ANOTHER PERSON, WOULD YOU BE FRIENDS WITH YOU?
Of course… I’m a good person to be friend with…

7. DO YOU USE SARCASM?
Sometimes when necessary

8. DO YOU STILL HAVE YOUR TONSILS?
Yes and I really need it to be removed

9. WOULD YOU BUNGEE JUMP?
Hell ya!!

10. WHAT IS YOUR FAVORITE CEREAL?
Honey Cornflakes and Honey Stars…

11. DO YOU UNTIE YOUR SHOES WHEN YOU TAKE THEM OFF?
Not really… I’m messy type! Hehe..

13. WHAT IS YOUR FAVORITE ICE CREAM?
Mc Flurry Oreo!

14. WHAT IS THE FIRST THING YOU NOTICE ABOUT PEOPLE?
Their teeth! Haha.. entah la..

15. RED OR PINK?
Red la… my fav. colour

16. WHAT IS YOUR LEAST FAVORITE THING ABOUT YOURSELF?
My leg la.. not so nice.. hehehe! Bunting Gajah kate abang aku!

17. WHO DO YOU MISS THE MOST?
My Hubby… miss him walaupon being apart during working hour je…

18. DO YOU WANT EVERYONE TO COMPLETE THIS LIST?
If possible yes la..

19. WHAT COLOR PANTS AND SHOES ARE YOU WEARING?
What? Now?? I’m at home – not wearing shoe la… and I’m wearing short pants.

21. WHAT ARE YOU LISTENING TO RIGHT NOW?
Lagu Untukmu by Meet Uncle Husin tapi sape ntah contestant kat MyStars LG tu yg nyanyi…

22. IF YOU WERE A CRAYON, WHAT COLOR WOULD YOU BE?
Red

23. FAVORITE SMELLS?
Hubby’s scent after shower...

24. WHO WAS THE LAST PERSON YOU TALKED TO ON THE PHONE?
My Hubby… he called from his office during his break.

26. FAVORITE SPORTS TO WATCH?
Gymnastic, MotoGp, football… (note: not influenced by my Hubby)

27. HAIR COLOR?
Original color… very dark brown.. hehehe.. black ler tue..

28. EYE COLOR?
Same color with my hair

29. DO YOU WEAR CONTACTS?
Sometimes bila rajin nak pasang

30. FAVORITE FOOD?
Currently- char kuey tiaw

31. SCARY MOVIES OR HAPPY ENDINGS?
Both also can….

32. LAST MOVIE YOU WATCHED?
@ cinema ke?? Ayoo.. cannot recall la.. dah lama. Tapi if @ home PS I LOVE YOU kot.. tu pon tgk first CD jerr.. haha..

33. WHAT COLOR SHIRT ARE YOU WEARING?
Now?? Black.

34. SUMMER OR WINTER?
Entah, Malaysia tak penah winter.. haha..

35. HUGS OR KISSES?
BOTH!!

37. MOST LIKELY TO RESPOND?
Ermm.. no idea..

38. LEAST LIKELY TO RESPOND?
Lagi no idea la..

39. WHAT BOOK ARE YOU READING NOW?
Not reading anything

40. WHAT IS ON YOUR MOUSE PAD?
Don’t even have mouse pad.. kesian aku…

41. WHAT DID YOU WATCH ON TV LAST NIGHT?
Last nite not watching TV coz going out with Hubby

42. FAVORITE SOUND(S)?
Hubby’s whisper

43. ROLLING STONES OR BEATLES?
Dua-dua pon bleh

44. WHAT IS THE FARTHEST YOU HAVE BEEN FROM HOME?
BALI jer.. nak p jauh2 lagi InsyaAllah if ade rezeki…

45. DO YOU HAVE A SPECIAL TALENT?
Yeahh… tebar roti canai! Haha..

46 WHERE WERE U BORN?
@ home Batu 8 Sijangkang, Selangor

47. WHOSE ANSWERS ARE YOU LOOKING FORWARD TO GETTING BACK?
Everyone!

48. HOW DID YOU MEET YOUR SPOUSE/SIGNIFICANT OTHER?
During my school canteen day back in 1996 or 1997... nice!

Saturday, February 21, 2009

Theorem Pythagoras

Today I realize how “berkarat”- warna karat ni.. my brain is….. I can’t even remember theorem Pythagoras formula… I wish I could help hubby (now sitting for PTD exam while I’m writing dis entry) with mathematic formula but I just can’t recall any of them…my goshhh!! Math used to be my favorite subject tuuu… (aku score A in UPSR, A in PMR, A in SPM, A masa kat matrix, tapi D (kecik sket.. malu.. hehe) masa amik paper calculus masa kt UPM- sbb slalu ponteng kelass… hehehe). As an effort to help Hubby aku pon google la “rumus matematik” (hehehe.. carik yg BM sbb time aku blaja dulu PPSMI belom ada lg..) so kuar la dis webpage… aku click kt formula matematik form 2 sbb situ ada theorem Pythagoras. When I see the rumus, I get some idea la.. tapi I cannot even recall how to use it! Damn.. btol2 dah jam tak aku nihh… pastu bleh plak aku silap tgk formula and bg formula yg salah kat Hubby.. alahaiii…

Aku browse thru la ape lagi formula yang ada… uhh ada byk…ada formula koordinat, ada luas permukaan pepejal, ada formula bulatan… I should have told Hubby to do some revision on maths before the exam. Aku pon tak teringat langsunggg… tu la.. asyik sibuk suh dia baca buku Malaysia kita! Ishh...




***************************************************************************************************************************
TEOREM PITHAGORAS

Jika segitiga sudut bersudut tegak atau 90 darjah

Maka rumus teorem pithagoras bagi sudut tersebut ialah

Hipotenus kuasa 2 = Sisi bersebelahan kuasa 2 + sisi bertentangan kuasa 2

Sisi bersebelah kuasa 2 = Hipotenus kuasa2 - sisi bertentangan kuasa 2

Sisi bertentangan kuasa 2 = Hipotenus kuasa 2 - sisi bersebelahan kuasa 2

KOORDINAT

1. Jarak antara sebarang 2 titik

= punca kuasa dua [(x2 - x1) kuasa 2 + (y2 - y1 ) kuasa 2]

2. Titik tengah garis lurus

= [(x1 + x2 ) bahagi 2 , (y1 + y2) bahagi 2]

BULATAN

1. Lilitan bulatan


= 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari bulatan

2. Luas bulatan


= 22/7 @ 3.14 x jejari kuasa 2

3. Panjang lengkok


= sudut lengkok bahagi 360 darjah x 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari

4. Luas sektor berlorek

= Sudut sektor bahagi 360 darjah x 22/7 @ 3.14 x jejari kuasa 2

LUAS PERMUKAAN PEPEJAL

1. Luas muka melengkung silinder

= 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari x tinggi

Jumlah luas permukaan silinder

= 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari (jejari + tinggi)

2. Luas muka melengkung kon

= 22/7 @ 3.14 x jejari x sisi condong

Jumlah luas permukaan kon

= 22/7 @ 3.14 x jejari ( jejari + sisi condong)

3. Luas muka sfera

= 4 x 22/7 @ 3.14 x jejari kuasa 2




**************************************************************************************************************************


ANTARA FORMULA MATHS YANG AKU DAH TAK INGAT... sikit ni.. yg lain2 lg la tak ingat..



Atas kesedaran aku tentang betapa aku dah melupakan matematik aku pon cuba la solve kan 2 3 soalan maths pasal theorem Pythagoras:

SOALAN YG AKU CUBA JWB.. OBJEKTIF LAK TU!

. ..and I found out not that easy to get it done! Benda yang bagi aku kacangg jerr masa dulu skrg dah turns out to be not so kacang anymore… fuhh.. tetiba aku rasa sedih… aku suke matematik.. suka sangat.. tapi sebab dah lama tinggakan maths (10 years since I left high school) aku dah lupa kat subject yang aku sgt suka tu… tiba-tiba aku rindu nak jwb soalan matematik yg tough macam masa kat matrix dulu… tetiba teringat kat nani member aku masa kat matrix – dia best friend aku merangkap sifu aku yg selalu lawan2 our maths score in exam. Hehe… tetiba aku rasa nak tukar profession jadik cekgu matematik?? (ohhh tidak… itu gila namanya!!) hahahaa… tapi itulah… MATEMATIK… saya suka awak.. tapi saya dah lupa byk tentang awak… after all maths kan benda yang kita kena praktikkan… otherwise jadi camni la… lupe habis habisannnn…. (camne la tak lupa... sedangkan nak buat simple calculation i.e tambah tolak pon nak tekan calculatorr... ini pulak nak jwb soalan yg complicated...)





aku rasa aku patut cari balik buku maths aku dulu2 and jawab soalan2 nyer... aku patut polish IQ aku yg tinggi ni supaya mencapai tahap yg lebih tinggii.. ceewahhhh!! (perasan IQ tinggi.. ehh tapi IQ aku mmg agak tinggi tau! hahaha mcm la penah buat IQ test! hehehe..)

anyway... kenapa sgt susah nak upload gambar?? byk kali try pon tak dpt.... done uploading, tapi pic tu tak appear... anyone yg dah expert dgn blogsopt can help me with dis??? tq...

kawin.. (seswai ke tajuk ni??)

What could be a possible reason for couple yang baru kawin tak sampai 2 minggu untuk divorce? Hwmm.. terkejut btol aku and hubby masa tgk berita sukan kat tv 3 semalam pasal pengakuan roslin hashim yg dia dah buat keputusan divorce ngn bini dia. Well.. aku bukan la peminat roslin hashim tu.. dia main badminton pon tak best, dah la tak hensem.. (hahaha.. jahat aku) tapi aku sungguh pelik… dia kawin baru 11 hari (menurut pembaca berita tu la.. sape ntah nama dia aku lupa). 11 hari jerrr?? Then dah tak nak?? tak terfikir ke indahnya masa nikah and hari persandingan tu??? Buang masa jerr tok kadi tu nikahkan dierang… buat penat jerr org kampong bertungkus lumus buat kenduri utk dierang… ahhaa.. yang dtg and bagi sumbangan tu mesti rasa membazir jerr bagi.. kalo aku jadik member dierang yg kasik hadiah masa dierang kawin tu aku mst rasa cam nak mintak balik jerr hadiah tu.. hahaha (buruk siku tak??) hwmm ape2 je lahh dierang ni… only god knows ape reason dierang. Tp pada aku, ape jugak reasonnyer tak patut la jadi cenggitu… marriage tu kan satu ikatan yg suci… bila dah nikah tu bukak buku baru la.. what ever happened before (ape2 lah sejarah hitam putih kita and partner tu) patut di lupakan especially yg libatkan ex ex ni la.. hehehe.. (tp aku slalu gak sebut2 nama ex ex hubby.. hehehe.. saje nak bagi hati sendiri terbakar..hoho..) ape2 pon masing2 kena terima buruk baik perangai masing2… ehehehe…




MY WEDDING PIC... SKIT NI.. ADA BYK LG

Aku sgt bersyukur sbb dapat hubby yang sangat baek… uhh baik tak terkata!! Hubby selalu sabarrr jer ngn perangai manja aku yang berlebih-lebihan ni… (merengek2 la.. merajuk tak tentu pasal la.. malam2 nangish sbb dah tau esok kat opis akan tensen – padahal belom tentu pon tensen tu.. haha..) hohoho.. dulu aku tak camni.. tapi bila dah kawin lak aku bertransformasi sendri (awas para bakal suami… mungkin fiancĂ©e kamu akan berubah bila dah kawin nnt.. hahaha) Hubby selalu ikutkan jerr kehendak aku. Hubby akan seboleh2nya tunaikan permintaan aku. Hubby slalu jadi punching bag.. kalo aku tensen jerr aku moody… asal aku penat jer aku moody… kecian Hubby..(tau pon kesian.. abis kenapa buat jgk??) kalo aku marah kt orang lain.. balek umah aku marah Hubby..(eh tak la sampai camtuaku akan berciter la pasal marah tu kt Hubby dgn penuh emosi…) hehehe.. Hubby sabarrr jer… (walopon Hubby sebenarnya agak cepat temper tapi when it comes to me Hubby sabar jugak..) HUBBY GOBEE TU… BAEK LAHH… (ehehe… actually aku slalu panggil Hubby, "HUBBY GOBEE". Hubby lak panggil aku "MUMMY MONSTER"… ada ka patut??) Hahaha..

Hubby very supportive… aku tulis blog pon dia support… hahaha.. aku suke karoke pon dia support.. aku suke panjat gunung pon dia support… aku malas nak keje kekadang pon dia support… ahahahah!!!

Ape pon aku sgt sgt bersyukur la sbb dikurniakan hubby yang bernama Faizal Adli tu… dah la baek.. rajin lak tolong isteri… (isteri pemalas… kena la suami rajin.. kan?? Kan??) hehehe.. Hubby tak kisah pon tolong aku masak..(sekali sekala kalo aku balik kerja lambat or malassss… hahaha..) – tolong ni bukan tolong masak as masak bersama-sama.. tolong di sini means Hubby yg buat sorang2… aku tak buat pon.. hahaha.. Hubby take charge cuci kain.. (sbb aku malas nak cuci guna semi auto washing machine tuuu….) actually washing machine semi auto tu hubby dpt lucky draw… kalo Hubby dpt yg fully auto mst aku rajinn.. hahahaa.. ye ke?? Aku selalu nasihatkan kawan2 aku yang dah nak kawen supaya jadi husband macam Hubby aku. Hehehe..

we've been married for 9 months...Semoga jodoh aku and Hubby kekal sampai akhir hayat and semoga tak de ape yang merubah perasaan cinta antara kami… semoga kebahagiaan ini kekal until eternity… (meh amin beramai2…)

huhh entry kali ni xdpt letak pic sbb jenuh aku upload tak appear2 jugak!! kecewA... tapi akhirnya berjaya jugak!!

Friday, February 20, 2009

LEMATAK OYA...

Trip to SiBu..
. .. mesti korang pelikkan?? Entah hape2 jer pegi sibu…. Bukan ade ape pon kat sana….
Hahaha.. ada… kat sana ada faten!! (Hubby’s youngest sister). Me, Hubby and his family went to Sibu just to visit Faten yang ‘terperosok’ kat PLKN Jonako Park, Sibu Sarawak (ayah + ibu dah tak tertanggung rindu pada faten). Kalo bukan kerana faten tak de maknanya nak p sana…

The trip was fully sponsored by my father-in-law… (thank u ayah..) and we had a ermm.. ermm… a good boring time masa kat sana.. hahahaha!! Not saying that tak best pegi jalan2(apetah lagi fully sponsored..) tapi Sibu truly is a boring town! tak yah la p sibuuu.. (hehehe.. sibuanss..(orang sibu- heheh pepandai aku jerr..) jgn mare arrr).

This is my experience yang aku boleh share kan… sampai jerr sibu, masa akan terasa sangat lambat berlalu… sangat-sangat lambat…. Tengok jam.. baru pkl 2 petang. Lepak-lepak.. tgk tv.. tido… tengok jam lagi baru pukul 3.. uhhh.. lambat… dok sana sehari rasa cam dah seminggu (hahaha.. melampau gak perumpamaan aku..) dalam erti kata lainnya tu ialah boring sangat…. Sbb xde ape2 yang menarik buleh dibuat kat sana…. Arghhh boringgg…

Makan pulak punyalah susah nak dapat. Seb baek ada KFC and McD. Buleh la mkn sedap sket. Nak cari kedai makan yg halal satu dlm seribu.. (ada ke sampai seribu buah kedai kt sibu tu??) haha.. seb baek la dekat2 ngn hotel tu ada restoran seri menanti. Halal tulisnya kt situ… buleh la makan nasik sekali sehari… first nite tu ade ayah punyer member kat sana belanja makan besarrrr kat situ. Order macam2 adaaaa… terbeliak tgk menu bila ada ‘air ular’ hohoho…


INILAH RUPA AIR ULAR ITU..


rupenyer tu air teh sebenarnya… teh herba yg daunnya bentuk mcm lidah ular… suspense jerr… sekali rasa air tu rasa macam.. macam.. errmm.. air maajun! Dua kali rasa mcm rasa air cincau basi.. (pernah ke aku nimun air cincau basi??) hahaha.. dalam erti kata lain air tu rasanya pelik la.. hehe.. so dinner tu boleh la.. seb baek ada menu udang galah panjang… sedap la jugak… (udang tu rasa sedap la… masakan dia errmm.. tak sedap langsung) hehehe…

UDANG MENGAWAN

Esoknya pulak kitorang borong nasik goreng untuk dinner… makan tu buleh la untuk alas perutttt… telan jer la… aku pelik, masakan dierang semua tawar hawar hambar…. Dalam erti kata lain tu tak sedap la… tastelesssssss… useless… hahaha.. (tak bersyukur betol aku nieh..) tak pe… ini luahan hati… tak bermakna aku tak bersyukurrr.. syukur oowwhhh dapat gak makan… walaupon makan tak mencapai objektif(kenyang.. tapi tak puas..) tapi dapat gak makannn…. Yang pelik nye, makanan kat hotel pon tak sedappp!!! Huhhh… ntah hape jerr…

Masa kat sana tu ade la kami berjalan2 hujung minggu ke pasar malam yang hari2 pon ada kat sana. Dekat jer ngn hotel… sambil jalan tu terpadang la….. sesuatu yang takkan dapat dilihat di pasar malam kat sini.. iaitu idung khinzir yang sgt banyak dijual…. Uhhh tergezut. Walaubagaimanapun, ayah tak kasik amik gambar idung tu, takut org sana fikir kitorang mempersendakan makanan dierang plak. So xde la gambow untuk dijadikan bukti. So kat situ jalan jer.. tak beli ape2 pon…
Waktu siang pulak jalan2 kt pasar (sentral market katanya) bukan cam central market kat KL tu… sentral market sini jual ikan, sayur, ayam dan macam2 adaaaa… yang paling menakjubkan ialah cara dierang jual ayam idup


CARA MENJUAL AYAM.. ITIK..


hahhaa… kesian aku tgk ayam2 yang dijual tu… bukan setakat ayam… itik pon adaaaaa…. Jadi mcm org batak aku masuk pasar tu… hahaha… objektif utama pegi pasar tu adalah untuk mencari ikan terubuk masin yang sgt susah untuk dicari kat semenanjung ni.. kat sana punyalah banyakkk…

IKAN TERUBUK MASIN NYERRR!


Dan kat sana jugak aku menjumpai satu perkataan baru yang sangat best untuk disebut iaitu “LEMATAK OYA” hahaha.. cube korang say it out loud byk2 kali.. “LEMATAK OYA.. LEMATAK OYA… LEMATAK OYA” best kann?? Hehehe.. ape benda ntah lematak oya tu… sagu kot?? Hehehe.. kt sana pon ada sgt byk nama “jalan oya”

Dan kat sana (erm.. mcm dah gune jer perkataan ni tadi.. xpe la..) aku jumpe satu fenomena yang aku tak suka tgk... dierang treat a cat like a dog! ade ke patut dia pasang rantai kt kucing tu, pastu tambat dia kt tiang lampu... huhhh kecian aku nengok kucing tuu,... mesti dia confius dan berkata dlm hati dia "am i a dog??"


KESIAN KAT KUCING NI...


pastu lak kan aku terjumpe sorang member lama aku (what a small world) masa belajo kt UPM dulu = junior aku, budak second college.. (nama glamer dia Bangla) dia mengajo kat sekolah ape mana ntah... lupe aku. dia saje gi outing kt sibu town tu sbb ari tu kan ari sabtu.... dia kata dari tempat dia nak ke sibu kena naik sampan then naek bas express plak 2 jam. baru sampai... fuhhh kesiannn... punya jauh nak pegi sibu.. x best plak tuh.. hehehe..

INILAH MEMBER AKU "BANGLA..."

Kemudian kami ada jugak jalan2 untuk beli souvenirs. Ade satu kedai ni aku nak beli kain batik Sarawak untuk imik, si penjual tu boleh terlelap masa tgh layan tak layan aku (mmg dia buat layan tak layan…) entah hape2 jerr… tak sempat lak aku nak snap gambo dia masa tido tuhh.. hahaha.. another thing yang aku find out kat sibu is people there tak berapa nak friendly…. Mmg tak friendly… (according to my quick judgment la..) hwmm… tak de sape antara kami yang pegi sana teringin nak buat second visit… apetah lagi 3rd or 4th visit! Hahahaa….

No offends especially kpd org2 sibu… tapi pada pendapat aku, again, according to my quick judgement. Sibu mmg tak best. Ahahah!! Sori lahhh….

Monday, February 9, 2009

RINDU yang belum tiba....

Hari ni hati aku terasa sayu jerr… semua gara-gara time aku balik keje tadi Hubby dah xde kat umah..(uuppss… dia bkn p mane pon.. dia p keje..) Bila aku bukak pintu rumah, SUNYI(amik color buruk sbb perasaan sunyi tu x best) selalu pon aku sampai rumah lebih dulu dari Hubby, tapi tak de plak rasa camni. May be sbb kali ni Hubby lambat lagi baru balik.. + masa Hubby pi keje tadi aku kat opis, tak dapat babai2 mcm selalu…(mungkin inilah puncanya) SAYU (warne buruk jugak).. rasa nak meleleh air mata.. Tiba-tiba hati aku diserang RINDU (color cantek sket sbb kadang2 rindu tu best jgk) yang amat sangat pada Hubby… mungkin ada yg nak kata "ciss!! Mengada! Duduk serumah pon nak rindu2.." (buruk sangka jerr aku ni. Niway, suke hati aku arr nk rindu…) hahaha!!

Time time camni la aku membayangkan macam mana perasaan kawan2 aku yang dok jauh dari Hubby dierang… bak kate sorang member aku “airmata dah jadi makanan ruji..” hwm.. macam mana la kalo aku kt tempat dia… baru few months kawen dah dok berjauhan. Cukup tabah ke aku?? Aku ni, baru kena pegi outstation dua tiga hari pun dah menggelupur menahan rindu, ini pulak pegi bertahun2… thousand miles away plak tu… Alangkan masa bekerja pon aku rasa rindu kat Hubby..(heheh.. kekadang la.. bila dtg mengada tuh..) . ..inikan pulak… ishhh.. tak terbayang….

Perasaan RINDU ni la yang buat aku paling takut nak menghadapi DPA nanti. (DPA= Diploma Pengurusan Awam. Course wajib utk aku confirm keje. Org yg masuk skim PTD jerr yang kena pegi. (PTD = Perkhidmatan Tadbir & Diplomatik))-berapa byk (..) da.. Enam bulan plak tuh!! Senior2 ckp bukan senang nak dapat peluang balik umah. Masa mmg sangat pack. Semua komen2 yg –ve je yg aku dgr… hadoii.. 6 months away from Hubby.. (color yg sgt buruk sbb benda ni mst sgt tak best!) dah la masa course tu asyik kena torture, (komen –ve dari senior lagi) mana nak mehanan preasure, mana nak menahan rindu lagi…. Cukup tabah ke aku??? Nasib baek la aku tak de baby lagi. Kalo tidak mesti berdouble double rindu aku. Rindu kat Hubby… rindu kat Baby… belom pegi DPA pon tempias tempias rindu tu aku dah terasa, inikan pulak bila dah pegi nanti…… rasa nak nangis bila aku memikirkannya.. DPA is just 2 months away.... ishkk.. ishkk.. semoga aku tabah!!


Cepatlah abis DPA supaya rasa rindu yang belum tiba ni cepat berlalu………
(blom strart dah tak sabar nak tunggu habis.. haha..)

hwm.. tak tau nak masukkn gambar ape utk entry kali ni...

Sunday, February 8, 2009

a place for me to write about things that people wouldn't want to know..

hellow!!!

yeah.. i've created another place fo me to write about things that people wouldn't want to know... all this while aku menulis blog di friendster.. (http://chipfida.blog.friendster.com/) now id like to try to write 'ere la.. adakah lebih user friendly??? i'll give it a try...

BTW, i am actually now wasting my time while waiting for my Hubby to come home- he's working from 3.00pm til 11.00pm today... so Tak Best being home alone during weekend! hwm.. ape nak buat?? "Hubby... carik arr keje lain.." (rintihan hati aku). Hahaha.. what a not very supportive wife i am! hubby baru je keje ngan Bank Islam and had just started shift working hour, aku dah merengek2 suh dia carik keje laen... (couldn't stand being away from him while i have nothing to do...) waktu keje tak sama... and waktu cuti pon tak sama... cacamne nak spent quality time togehter?? hwm... TAK BEST ARRR....

aha.. excited nak telling story lupe plak nak introduce my self to people reading out there! well... i am Chipfida... an ordinary person yang hidupnya sangat bahagia setelah berjumpa dengan handsome macho superhero my fated soulmate = my caring, loving, understanding, sporting, tolerant, adorable hubby!! with all due respect, aku tak fikir yang dalam dunia ni ade husband org lain yang sebaek hubby aku.. (oppss... hehhee.. jgn mare arr..) tapi.. Hubby aku mmg sgt baik... baiknya dia.... sangat sangat baik and i love him sssoOOoOooooooOooo MUCH MUCH MUCH!!! hahaha.. sori la.. i'm too excited coz actually aku ni baru mengenal erti kebahagiaan yang sebenar.. hehehe.. my life before was full with black dotted history... but i've vanish all the misery from my past (dlm erti kata lain aku dah format balik hati aku...) ehehe..

. ..continue.. aku suka warna merah! aku seorang yang melafazkan ikrar:

"maka kami, yang telah dilantik berkhidmat dengan Kerajaan Malaysia membuat ikrar di sini. Bahawa semasa dan selagi kami ... ... ..." = ikrar perkhidmatan awam...





haha.. dalam erti kata lain aku ni adalah seorang kakitangan kerajaan Malaysia la.. tidak menyebelahi mana2 parti politik tetapi taat setia kepada kerajaan yang memerintah. hehehe..

aku suke gelak... selalu aku gelak.. kadang2 jerr aku tak gelak... hehehe.. lagi ape nak tulis?? malas arr nak continue... lain kali la aku tulis lagi... dah lenguh! hari ni satu hari aku mengadap laptop nih. keje umah tak buat pon.. hahaha.. ape punyer wife la aku nih! hehehe.. aku ni pemalas.. tapi aku ni wife yg baek.. hehehe.. perasan! tapi betul... Hubby slalu cakap aku ni baik.. hehe.. baek ke aku? anyway, aku ni tgh susah hati sebenarnya... tomorrow i have to work walopon sebenarnya esok cuti thaipusam.. pagi2 kena pegi opis... Hubby pulak pegi keje dalam pkl 2.00pm camtu. confirm aku x sempat nak masak lunch and bekal untuk Hubby bwk pegi keje esok... techian Hubby...sedey arr camni.. tapi nak buat cacamne?? bak kata boss aku "ini demi kepentingan perkhidmatan" hwm. letih.. seb baek Hubby very understanding....

. ..? kata nk stop?? tp jari aku nih terus2 gak menaip! hehehe.. ok la.. rasanya this is quite a long entry for my first blog 'ere. dah dekat pkl 10.00pm. nak prepare2 la ape yg patut untuk menyambut kepulangan Hubby dari keje nnt.. (prepare makan le.. ape lagi?? perut suami kena dijaga..) =p. hehe..

tulis sudah... adakah aku berjaya mengedit2 supaya entry ni nampak menarik??

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...