Anniversary

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Raheel' Birthday

Lilypie Third Birthday tickers

Saturday, February 21, 2009

Theorem Pythagoras

Today I realize how “berkarat”- warna karat ni.. my brain is….. I can’t even remember theorem Pythagoras formula… I wish I could help hubby (now sitting for PTD exam while I’m writing dis entry) with mathematic formula but I just can’t recall any of them…my goshhh!! Math used to be my favorite subject tuuu… (aku score A in UPSR, A in PMR, A in SPM, A masa kat matrix, tapi D (kecik sket.. malu.. hehe) masa amik paper calculus masa kt UPM- sbb slalu ponteng kelass… hehehe). As an effort to help Hubby aku pon google la “rumus matematik” (hehehe.. carik yg BM sbb time aku blaja dulu PPSMI belom ada lg..) so kuar la dis webpage… aku click kt formula matematik form 2 sbb situ ada theorem Pythagoras. When I see the rumus, I get some idea la.. tapi I cannot even recall how to use it! Damn.. btol2 dah jam tak aku nihh… pastu bleh plak aku silap tgk formula and bg formula yg salah kat Hubby.. alahaiii…

Aku browse thru la ape lagi formula yang ada… uhh ada byk…ada formula koordinat, ada luas permukaan pepejal, ada formula bulatan… I should have told Hubby to do some revision on maths before the exam. Aku pon tak teringat langsunggg… tu la.. asyik sibuk suh dia baca buku Malaysia kita! Ishh...




***************************************************************************************************************************
TEOREM PITHAGORAS

Jika segitiga sudut bersudut tegak atau 90 darjah

Maka rumus teorem pithagoras bagi sudut tersebut ialah

Hipotenus kuasa 2 = Sisi bersebelahan kuasa 2 + sisi bertentangan kuasa 2

Sisi bersebelah kuasa 2 = Hipotenus kuasa2 - sisi bertentangan kuasa 2

Sisi bertentangan kuasa 2 = Hipotenus kuasa 2 - sisi bersebelahan kuasa 2

KOORDINAT

1. Jarak antara sebarang 2 titik

= punca kuasa dua [(x2 - x1) kuasa 2 + (y2 - y1 ) kuasa 2]

2. Titik tengah garis lurus

= [(x1 + x2 ) bahagi 2 , (y1 + y2) bahagi 2]

BULATAN

1. Lilitan bulatan


= 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari bulatan

2. Luas bulatan


= 22/7 @ 3.14 x jejari kuasa 2

3. Panjang lengkok


= sudut lengkok bahagi 360 darjah x 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari

4. Luas sektor berlorek

= Sudut sektor bahagi 360 darjah x 22/7 @ 3.14 x jejari kuasa 2

LUAS PERMUKAAN PEPEJAL

1. Luas muka melengkung silinder

= 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari x tinggi

Jumlah luas permukaan silinder

= 2 x 22/7 @ 3.14 x jejari (jejari + tinggi)

2. Luas muka melengkung kon

= 22/7 @ 3.14 x jejari x sisi condong

Jumlah luas permukaan kon

= 22/7 @ 3.14 x jejari ( jejari + sisi condong)

3. Luas muka sfera

= 4 x 22/7 @ 3.14 x jejari kuasa 2




**************************************************************************************************************************


ANTARA FORMULA MATHS YANG AKU DAH TAK INGAT... sikit ni.. yg lain2 lg la tak ingat..



Atas kesedaran aku tentang betapa aku dah melupakan matematik aku pon cuba la solve kan 2 3 soalan maths pasal theorem Pythagoras:

SOALAN YG AKU CUBA JWB.. OBJEKTIF LAK TU!

. ..and I found out not that easy to get it done! Benda yang bagi aku kacangg jerr masa dulu skrg dah turns out to be not so kacang anymore… fuhh.. tetiba aku rasa sedih… aku suke matematik.. suka sangat.. tapi sebab dah lama tinggakan maths (10 years since I left high school) aku dah lupa kat subject yang aku sgt suka tu… tiba-tiba aku rindu nak jwb soalan matematik yg tough macam masa kat matrix dulu… tetiba teringat kat nani member aku masa kat matrix – dia best friend aku merangkap sifu aku yg selalu lawan2 our maths score in exam. Hehe… tetiba aku rasa nak tukar profession jadik cekgu matematik?? (ohhh tidak… itu gila namanya!!) hahahaa… tapi itulah… MATEMATIK… saya suka awak.. tapi saya dah lupa byk tentang awak… after all maths kan benda yang kita kena praktikkan… otherwise jadi camni la… lupe habis habisannnn…. (camne la tak lupa... sedangkan nak buat simple calculation i.e tambah tolak pon nak tekan calculatorr... ini pulak nak jwb soalan yg complicated...)





aku rasa aku patut cari balik buku maths aku dulu2 and jawab soalan2 nyer... aku patut polish IQ aku yg tinggi ni supaya mencapai tahap yg lebih tinggii.. ceewahhhh!! (perasan IQ tinggi.. ehh tapi IQ aku mmg agak tinggi tau! hahaha mcm la penah buat IQ test! hehehe..)

anyway... kenapa sgt susah nak upload gambar?? byk kali try pon tak dpt.... done uploading, tapi pic tu tak appear... anyone yg dah expert dgn blogsopt can help me with dis??? tq...

4 comments:

  1. pidah..aku pon pernah mengalami masalah yg sama...ko try upload pic guna edit html...aku buat menjadi..

    ReplyDelete
  2. owhh.. begitukah?? kalo HTML pon aku dah lupe camana??? hahaha.. xpe aku akan usahakan.. ehehe thanks..

    ReplyDelete
  3. blogger kadang2 mmg bengong... benda biasa je tu... sekarang dah ok kot... few days ago ada problem and my entry semua without pic!

    Anyway akak nak muntah baca entry ni... tak suke math!!!! hahaha ko boleh la pulak buat entry pasal ni... hahahah... tapi biasalah kalau tak ada cerita macam2 cerita nak createkan?

    ReplyDelete
  4. 'pi' (x dapat nak carik simbol 'pi' he..he..) bukan 3.142 ker.. i use to have a teacher insisted in using 3.142. dah lah biler 2 x leh nak guner culculator. sob.. sob.. three decimal point tu.. susah tau nak kire.. hu..hu..

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...